• Chorwacja. Półwysep Peljeac i Korula

Symbol: 9788383174617
44.97
szt.
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24-48h
Cena przesyłki 14.99
Paczkomaty InPost 14.99
Kurier 15.99
Dostępność 100 szt.
EAN 9788383174617

Płatność AutoPay/wpłata na konto

Chorwacja. Półwysep Peljeac i Korula Winnice, malownicze zatoki i tradycyjna kuchnia

W którym mieście urodził się Marco Polo?

Gdzie znajdziesz najlepsze ostrygi?

Które wina są najsmaczniejsze?

Na której wyspie mieszkała Kalipso?

Podczas podróży z Pascalem odwiedzisz najlepsze winnice i spróbujesz czarnego risotto!

Choć Chorwacja kojarzy się z tłumami, to można jeszcze znaleźć miejsca, gdzie nie dociera wielu turystów, a życie miejscowych toczy się swoim rytmem. Tak jest w przypadku półwyspu Peljeac i wyspy Koruli - to idealne kierunki na poznawanie tutejszych winnic, w których można spotkać miejscowych winiarzy, odwiedzić ich piwniczki czy uczestniczyć z mieszkańcami w degustacjach, poznając kultywowane w regionie tradycje winiarskie. Nie brakuje też niezadeptanych, górskich ścieżek i niezatłoczonych plaż.

Aleksandra Zagórska-Chabros autorka bloga Bałkany według Rudej

Kraina winnic

Półwysep Peljeac winami stoi. Jednym z ważniejszych regionów jest Dinga. Czerwone wino Dinga produkowane jest ze szczepu plavac mali. To z okolic Potomje charakteryzuje się bardzo wyrazistym, mocnym smakiem oraz wyczuwalnymi owocowymi nutami. Koneserzy mogą też odnaleźć nuty czarnego pieprzu czy goździków. Winorośle uprawia się tu w wyjątkowo trudnych warunkach, dlatego przy zbiorach wykorzystywano osły, które stały się symbolem regionu.

Autor:
Aleksandra Zagórska-Chabros
Wydawnictwo:
Pascal
Rok wydania:
2025
Oprawa:
broszurowa
Stron:
160
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci
  • Sklep zamknięty

Przerwa techniczna.